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6.05.2012

田植えと被災者交流の旅 / Planting Organic Rice in Shinjo


















久しぶりに東北の澄んだ空気を吸ってきました。東京から天ぷら油BDFバスで北上すること約6時間、美しい田園風景広がる山形県新庄市へ。

本ブログでも何度か書いているお米農家、高橋保廣さんらによる呼びかけと、カフェスローさんやReBornさんの企画で実現されたまける米の田植え&交流会ツアー。東京から約20人、仙台若林区や東松島市から約50人の被災者の皆さんが参加。それを心のこもったもてなしで迎えてくれた新庄の皆さん。美しい自然の中で命の営みに触れ、人々との出会い、再会を喜び、新たなつながりが生まれ、生きている喜びに満たされた週末でした。


まける米についても以前ブログで紹介していますがもう一度簡単に書いておきます。
高橋さんらは昨年の震災直後から被災地に入って炊き出しなどのボランティアを行われてきました。そしてそこで出会った被災者の方々を新庄に招き、一緒に作ったお米が「まける米」。昨年は収穫の3/1ずつ、被災者の方々へ、ボランティアの炊き出し用へ、そしてまける米と名付けられ都内のオーガニックカフェ等で販売されました。その売り上げは震災のことを語り継いでいく会の運営費用に充てられています。

そんなまける米、昨年はあきたこまちで作られました。もちろん無農薬栽培で。私も玄米で10袋ほど購入し、おいしくいただきました。友人へのプレゼントやバレンタインのお返しなどにも活躍していました。今年は種にさわのはなが使われ、秋には新たなネーミングでパワーアップして登場することでしょう。


田植え。小学校の時に体験でやった以来でした。
高橋さんら、ネットワーク農縁では田んぼについても放射能検査は行っており、未検出。そしてもちろん農薬や化学肥料を何年も使用していない田んぼということで、心置きなく泥んこ祭り。あのヌルヌルがなんとも気持ち良く、みんな
とてもよい顔してました。
田んぼにはカエルやドジョウ、その他いろんな生き物が生きています。時折裸足の足をドジョウがくすぐります。泥の暖かさや冷たさ、すべての感覚が新鮮で、自然の中で生かされていることを思い出させてくれます。

宮城から来られた方々には津波によって農地を失った農家の方々もいらっしゃいます。年配の方が多いけど、やはりプロはスピードと苗の植わり方のきれいさが違います。私たち体験組の苗はというと、きれいに蛇行して芸術的だったとお褒めいただいたように、なかなか手仕事感じる仕上がりでした。でも大丈夫、稲は強いから植え手が下手で倒れていても、段々根を張り育ってくると自然と太陽に向かって起きてくるらしいです。なんと頼もしい植物。


この週末でどれだけたくさんの美味しいものをいただいたことか。
土曜の早朝に新庄に到着して、まずは高橋さんおすすめの温泉で朝風呂に浸かり、その後高橋さん宅にお邪魔して豪勢な朝ごはんをいただきました。朝どりの新鮮な野菜たちが美味しく、そしてなんといっても朝一で高橋さんがついてくださったお餅。とろけるような柔らかいよもぎ餅は、青大豆のきな粉、あんこ、そして初体験の納豆餅へとアレンジされ、こんなに食べて田植えできるのかってくらいおなか一杯いただきました。


そして朝ごはんの後は外でウドの試食会。緑の力あふれる茎はとてもみずみずしく、程よい苦みが美味でした。ちなみにウドは白いものだと思っている方も多いかもしれませんが、本来は鮮やかな緑色です。柔らかくするためにか、市場で売られるウドは太陽を充てないよう地下室で育てられるために白いのです。やはり自然の中で沢山太陽を浴びて育ったウドは味が濃く、うまみが強くてとてもおいしいです。葉の部分は天ぷらやみそ汁などに入れるとおいしいですよ。


2日目の朝食には高橋さんの奥様が朝早くにウドの葉や他の山菜を摘んできてくださり、天ぷらにしてくれました。ほんと朝から晩まで至れり尽くせり。

昼食 / Lunch

宿泊は廃校になった小学校を団体向けの宿泊施設としている山屋セミナーハウスに泊まりました。各教室に畳が入れられていて、布団をしいて雑魚寝です。小学校の中にいると何とも懐かしい記憶が蘇ってきました。
夜には残っていた差し入れのどぶろくで語り合いました。おじさんたち(私もその一人)は今の若者の頭の中に興味津々。酒が切れなければいつまでも続いていたことでしょう。

どぶろく / Doburoku (unrefined homemade sake)


2日目は山菜を求めて山の中へ。
地元の名人のアドバイスを聞きながら、持ちきれないくらいのワラビを収穫してきました。
うちも2人して袋いっぱいに取ってきたので、帰宅してからの灰汁抜きなどがなかなか大変でした。まずはシンプルにおひたしに、あと高橋さんおすすめの味噌和え、そして最後の昼食にいただいたのがおいしかった、しょうがとみょうがを入れて一本漬けにしてみました。大量にあるのでほしい方、あげますよ。お早目に。
そして初めて食べた山菜、ミズのみず汁が美味しくて朝採りものを購入してきました。早速おいしいみず汁を作って食べてます。食べたい方は家までおいでやす。

おひたし
味噌和え

新しい土地を歩けば人や自然との出会いがあります。それは深い層でのつながりと、生きている実感を私の中に運んできてくれます。人生は学ぶことだとだれかが言いますが、学ぶこともまた新たなものとの出会いであり、既知のものへの再認識なんだと感じさせられた今回の旅でした。
すべての出会いと目には見えないつながりに感謝です。




















We arrived Shinjo, Yamagata after 6 hours driving up to north from Tokyo by the BDF bus. Beautiful views of the surrounding mountains and the fresh air welcomed us. It's been a while sice we came to Tohoku for volunteering last year.

This exchange meeting & Makerumai rice planting tour was planed and organized by Yasuhiro Takahashi, the rice farmer and the head of Network Noen(agricultural group in Shinjo), Cafe Slow and ReBorn(Eco tourism agency). About 20 people from Tokyo and about 50 people from Sendai and Higasi Matsushima, Miyagi joined the tour. Great hospitality and kindness of the people in Shinjo made our weekend very special. It was filled with joy of life by being in the nature, by meeting and reunion with people.


I wrote about Makerumai rice before on this blog but it's the organic rice that Mr. Takahashi and other rice farmer grew in Shinjo with tsunami victims who Mr. Takahashi met as he was volunteering in the disaster area in Miyagi last year. One third of crops was given to the people live in the disaster area, another one third was used for the food service volunteer and last one third was sold as a charity at several organic cafe around Tokyo. The portion of proceeds will be pent on the tsunami victim's talk program which was held 3 times in Tokyo so far.

Akita Komachi(popular brand rice) was used for Makerumai last year. I bought about 10 bags for the present and home use. It was good but this year, they planted Sawa no Hana(heirloom seed in Yamagata) so it'll be more special. They maybe change its name to the one suites for the current situations and thoughts of the people in Tohoku.


Planting rice. It was the first time since I did it when I was in the lower grades of elementary school.
Maybe you worry about the radioactive contamination there but they tested not only the rice but also the rice field for radioactivity and did not detect ones from Fukushima. Neither do they use pesticides nor chemical fertilizers, so we had a great fun without any worries. All of us enjoyed dipping our barefeet in the mud, feeling the temperature of the mud and weatherfish tickling our legs. It was an event that inspired me to think about the fact that we were the part of nature and living by the blessings of nature.
There are many living things in the organic rice fields. They also act as the natural water filtering system. It is the paddy of life.


Some of the people from Miyagi were the farmers. They lost their firm land by the tsunami and they were enjoying the work in the rice field. Most of them were the elderly but very fast. The lines of the seedlings that they made were straight and even as ours were S-shaped and uneven. "You guys created very artistic lines." someone said. "But don't worries. Rice is pretty strong plant. Seedlings will grow toward the sun even if they weren't planted correctly."

ミズという山菜でみず汁作りに挑戦 / Learning how to make Mizu soup

We had a many great food in this two days.
We arrive Shinjo early morning on Saturday and went to onsen. After the morning bath, we were invited for breakfast at Mr. Takahashi's house. So many garden fresh vegetables and tasty mochi that Mr. Takahashi made in the early morning for us were on the table. Mochi was served in the variation of ones with green soybeen powder, ones with red beans and ones with natto(fermented stickey soybeans) and all of them were very delicious. Though we were too full before the work.


Udo(Japanese spikenard) tasting at outside of his house after breakfast. The green stem had good bitter taste and was very juicy. You usually see the white ones in the supermarket but it's green in nature. People grow udo in the basement to keep the peel soft. That's why the ones you see are white. The ones grew in the nature had richer taste and deep flavor and probably more nutritious as you can imagine. The leaf part is good for tempra or in the miso soup.

Mr. Takahashi's wife picked them and made its tempra for our breakfast on the next day.

We stayed at Yamaya seminer house, a closed elementary school. We slept in futon on tatami mats that they installed in the class rooms. Being in the school building brought back some old memories. We had a fun time chatting and drinking doburoku(unrefined homemade sake) before go to bed. Talking about food, society, politics and nuclear energy issue. Guys were very curious about what the young people had in their mind against society, against future and against themselves.


On second day, we went into the mountain looking for the mountain vegetables, bracken especially. We listened to the advice of the expert and picked many bracken as much as our bags could hold.
It wasn't very easy to clean and prep all the bracken after I came back home on Sunday night. After you wash them, you put some backing soda on top, pour the hot water and soak them over night. I made some of the dishes including simple basic style with soy source and shredded ginger on top, marinated in miso that is recommended by Mr. Takahashi, whole bracken marinated in special soy source stock with ginger and myoga(Japanese native ginger leaf). We have a lot of bracken in the fridge. If you want some, let me know before they go bad! I also brought back some Mizu, the perennial grows along the clean swamps. They show us how to make mizu soup at the dinner party. It's very delicious. Feel free to come over and try.

ニシンのバーベキュースタイル / BBQ herring for lunch

You meet new friends and find beautiful nature as you travel. They bring you the connections at deep layer and the sense of being on earth. Some says life is all about learning. And I think that learning is also meeting something new or rediscovering the facts that you already know.
I am full of gratitude to all the opportunities and invisible connections around us.

Let's keep ourselves active and be positive.